Pomidorowe lilie ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Inspiracja kuchnią śródziemnomorską. Smakuje tak jak wygląda! Rewelacja!

  • 40 min

Składniki:

  • - 4 duże pomidory
    - 250 g liści szpinaku świeżego
    - 4 małe kawałki sera białego
    - 2 ząbki czosnku
    - sok z 1/2 cytryny
    - 2 łyżki oliwy
    - sól
    Marynata:
    - 5 łyżek oliwy
    - 5 łyżek wody
    - 5 łyżek octu winnego
    - sól, pieprz

Pomidorowe lilie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowe lilie ze szpinakiem 1. - Połączyć składniki marynaty, najlepiej mocno wstrząsać w zamkniętym słoiczku.
    - Pomidory umyć, położyć na desce szypułkami w dół i rozciąć je na 6 części uważając aby się nie rozpadły.
    - Pomidory ułożyć w miseczce, polać marynatą rozcięcia delikatnie je rozchylając i odstawić na 30 minut.
    - Rozgrzać na patelni oliwę, dodać umyty szpinak, poddusić ok 2 minut nie dodając wody.
    - Szpinak odcedzić, wystudzić, pokroić dość grubo i wymieszać z sokiem cytrynowym, zmiażdżonym czosnkiem i solą.
    - Odlać marynatę z pomidorów, ułożyć je na talerzu i w środek każdego włożyć porcję szpinaku.
    - Na wierzchu ułożyć po kosteczce sera białego i obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Wyśmienita przekąska na zimno!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy