Pomarańczowa babka piaskowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, świetnie wyglądająca, ucierana piaskowa babka z nutą pomarańczy i wanilii:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 25 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - skórka otarta z pomarańczy: 2 łyżeczki
    - sok z pomarańczy: 2 łyżki
    - aromat pomarańczowy: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 1 szklanka
    - tłuszcz do wysmarowania formy: 1 łyżeczka
    - lukier: 1 szklanka
    - kandyzowana posiekana skórka z pomarańczy: 1 łyżka

Pomarańczowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowa babka piaskowa 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Pomarańczowa babka piaskowa 2. Cały czas ucierając, dodajemy żółtka, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, otartą skórkę i kilka kropel aromatu pomarańczowego.
  • Pomarańczowa babka piaskowa 3. Na pulchną jednolitą masę wysypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy ok. 4 minuty.
  • Pomarańczowa babka piaskowa 4. Pod koniec ubijania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
  • Pomarańczowa babka piaskowa 5. Masę przekładamy do wysmarowanej cienko olejem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
  • Pomarańczowa babka piaskowa 6. Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
  • Pomarańczowa babka piaskowa 7. Zrumienioną babkę wystawiamy z piekarnika 5 min. po upieczeniu, aby nie upadła. A po ok. 10 min. wyjmujemy babkę z formy i kładziemy na talerzu lub deseczce.
  • Pomarańczowa babka piaskowa 8. Ostudzoną babkę kroimy i podajemy:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy