Pomarańczowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2.Cały czas ucierając, dodajemy żółtka, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, otartą skórkę i kilka kropel aromatu pomarańczowego.
3.Na pulchną jednolitą masę wysypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy ok. 4 minuty.
4.Pod koniec ubijania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
5.Masę przekładamy do wysmarowanej cienko olejem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
6.Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
7.Zrumienioną babkę wystawiamy z piekarnika 5 min. po upieczeniu, aby nie upadła. A po ok. 10 min. wyjmujemy babkę z formy i kładziemy na talerzu lub deseczce.
Komentarze