Pomarańcze wielokrotnego użytku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sposób podania z prostego dania może uczynić przepyszny deser. Kreatywność w kuchni może przyczynić się do wywołania uśmiechu na twarzach domowników ;-)

  • 50 min

Składniki:

  • 150 ml soku owocowego typu kubuś
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 pomarańcza

Pomarańcze wielokrotnego użytku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomarańcze wielokrotnego użytku 1. Pomarańcze myjemy, przekrawamy na pół. Delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wyjmujemy miąższ owocu. Sok zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, zmieszaną z łyżką wody. Mieszamy energicznie, aby nie zrobił się grudki. Zdejmuje z ognia, studzimy. Gęsty kisiel wlewamy do połówki pomarańczy. Chłodzimy w lodówce ok 40 min. Przed podaniem przekrawamy POMARAŃCZA WIELOKROTNEGO UŻYTKU na ćwiartki.

Porady

Do gęstego kisielu, jeszcze przed schłodzeniem możemy dodać małe kawałki przeróżnych owoców, m.in pomarańcza, którego wyjęliśmy ze skórki. Innym dodatkiem mogą być rodzynki, wiórka kokosowe , starta na dużych oczkach czekolada :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy