Polędwiczka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Doskonale mięciutkie mięsko w sosiku z pieczarkami i chrupiącymi ziemniaczkami.

  • 10 min

Składniki:

  • - 1 polędwiczka wieprzowa
    - 6 pieczarek
    - 6 ziemniaków
    - 1/2 cebuli
    - ząbek czosnku
    - sól,pieprz
    - rosołek wołowy
    - rozmaryn
    - ziele angielskie,owoc jałowca,liść laurowy

Polędwiczka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry,lekko rozbijamy ręką.
    * solimy,pieprzymy i wkładamy do garnka z odrobiną oleju,smażymy z obu stron.
    * dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek,chwilę dusimy razem,
    * dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki
    * wszystko zalewamy rosołkiem wołowym,dajemy po 2 kulki ziela angielskiego,owocu jałowca i 2 liście laurowe.Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec możemy zagęścić sos mąką z wodą.
    * ziemniaki myjemy i razem ze skórką gotujemy ok 10 min w wodzie,wyjmujemy,kroimy na ćwiartki,posypujemy solą,pieprzem ,rozmarynek i odrobiną oleju.Smażymy w piekarniku aż się zrumienią.
    * Podajemy z dowolną sałatką .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy