Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam mozzarellę i ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się serem i soczystymi pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego sera i sałatki caprese!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kula mozzarelli (125g)
    1/2 gotowego ciasta francuskiego
    4 małe pomidorki
    kilka listków świeżej bazylii
    6 plasterków kiełbaski chorizo
    sól prowansalska

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 1. Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy na plasterkach kiełbaski i na to układamy całe pomidorki - po dwa na każdy kawałek ciasta.
  • Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 2. Ciasto wolne od nadzienia lekko nacinamy - możecie to zrobić tylko na środkowej części aby uniknąć wycieku sera ;-) Ciasto składamy na pół (naciętą częścią przykrywamy połowę z nadzieniem) i zaklejamy brzegi. Posypujemy szczyptą soli prowansalskiej.
  • Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 3. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (do zarumienienia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy