Placuszki z ziemniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 17 lat, uczę się w technikum budowlanym. Uwielbiam gotować i często wyręczam w tym moją mamę.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ziemniaków (można też wykorzystać gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu)
    ● 2 jajka
    ● 1/2 kg mąki
    ● tłuszcz (najlepiej olej) do smażenia

Placuszki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej wodzie.
    Odparowujemy i przepuszczamy
    przez maszynkę
    lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem.
    Dodajemy mąkę i wbijamy
    jajka. Wyrabiamy i ugniatamy
    na jednolitą, gładką masę.Jeśli ciasto będzie zbyt luźne
    i klejące, dodajemy jeszcze
    odrobinę mąki.
  • 2. Gotowe ciasto formujemy
    w rulonik i kroimy na plasterki.
    Smażymy na patelni, na gorącym
    tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy