Placuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetne na śniadanie, kolację a także deser. Są pyszne, puszyste i chrupiące.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    2 jajka
    250ml mleka
    250ml wody
    400g mąki
    szczypta soli
    olej do smażenia
    mały cukier waniliowy
    2-3 łyżeczki cukru
    pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli są soczyste odciskamy z soku.
    Żółtka oddzielamy od białek. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mleko, wodę , przesianą mąkę, proszek do pieczenia i starannie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę , mieszamy łyżką i dodajemy jabłka. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy