Świetne na śniadanie, kolację a także deser. Są pyszne, puszyste i chrupiące.
40 min
Składniki:
4 duże jabłka
2 jajka
250ml mleka
250ml wody
400g mąki
szczypta soli
olej do smażenia
mały cukier waniliowy
2-3 łyżeczki cukru
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli są soczyste odciskamy z soku.
Żółtka oddzielamy od białek. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mleko, wodę , przesianą mąkę, proszek do pieczenia i starannie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę , mieszamy łyżką i dodajemy jabłka. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Komentarze