Placuszki drożdżowe pikantne

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sycące placuszki na chłodne zimowe dni, idealny dodatek do obiadu, proste w wykonaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    10 dag wędzonego boczku
    1 średnia cebula
    1 szklanka mąki
    2 dag drożdży
    1 duże jajko
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    3 dag żółtego sera
    Sól, pieprz, ostra mielona papryka
    Olej

Placuszki drożdżowe pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę wraz z boczkiem, podsmażyć na rozgrzanym oleju, wystudzić, osączyć. Drożdże rozcieramy z jogurtem, dodajemy jajko, mąkę, starty ser oraz przyprawy, mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy cebulę z boczkiem, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju placuszki, osączamy na papierowym ręczniku. Idealnie smakują polane ketchupem.

Porady

1.placuszki można polać też gęstą śmietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pikantne placuszki