placki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

uczta dla smakoszy ciasta drożdżowego

  • 45 min

Składniki:

  • 5dkg drożdży
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda 1 szkl.
    1 kg mąki
    oraz ciepła woda tyle ile przyjmie mąka
    olej do smażenia

Placki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w szklance wody wymieszać z łyżką mąki cukrem i solą.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 min.
  • 2. Gdy rozczyn podwoi swą objętość dodać mąkę i ciepłą wodę , wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • pacek drożdżowy z dżemem jabłkowym 3. Po wyrośnięciu z ciasta formujemy większe gałki i rozpłaszczamy na okrągłe placki. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
    Po usmażeniu posypujemy cukrem lub smarujemy dowolnym dżemem, ja podawałam z dżemem z jabłek własnej roboty .

Komentarze

Podobne przepisy