Placek herbaciany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smak prawdziwej herbaty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    12,5 dag margaryny
    1 szklanka brązowego cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 opakowanie rodzynek- 10 dag
    3 duże jajka lub 4 małe jajka
    3/4 szklanki mocnej herbaty( naparu)
    1 mango
    3- 4 łyżki stołowe rumu
    2 łyżeczki skórki z cytryny

Placek herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek herbaciany- przygotowanie 1 1. Robiłam już kiedyś podobne ciasto, ale tym razem trochę zmodyfikowałam przepis. Parzymy mocną herbatę. Rodzynki przekładamy do miseczki, zalewamy je rumem i gorącą herbatą. Mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Gdy cukier będzie niewyczuwalny, wówczas dodajemy rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę, następnie mąkę sypiąc po łyżce, później dodajemy miąższ z mango( zmiksowany), następnie skórkę z cytryny.
  • Placek herbaciany- przygotowanie 2 2. Później dodajemy herbatę, w której moczyły się rodzynki. Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta na koniec mieszając masę delikatnie łyżką. Nie używamy miksera.
  • Placek herbaciany- przygotowanie 3 3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy