Pizzerinki z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze rozkruszam i zalewam odrobiną letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, olej, zioła prowansalskie i dodaję zaczyn oraz resztę ciepłej wody. Zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pora kroję w półplasterki i podsmażam, dodaję pokrojoną w kosteczkę papryke i dodaję suszone pomidory. Podsmażam aż farsz lekko zmięknie. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę wędlinę. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko przestudzam. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję sosem pomidorowym opruszam przyprawa do pizzy i nakładam farsz. Zostawiam wolne brzegi. Zwijam w roladę. Następnie kroję w 2-3 cm plastry i układam na blasze. Piekę 20 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia można posypać startym serem.
Komentarze