Pissaladiera prowansalska

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybka zapiekanka wegetariańska na francuskim cieście.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
    2 cebule pokrojone w piórka
    15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
    4 pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )
    2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju
    2 ząbki roztartego czosnku ( lub 2 mini kostki czosnkowe Knorra
    oregano
    czarny mielony pieprz
    2 łyżki oleju
    10 dag utartego sera żółtego ( ja daję Chedar )
    1 żółtko

Pissaladiera prowansalska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę .Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem ( lub kostkami czosnkowymi ) , oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem . Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy