Piknikowe zapiekanki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne i sycące, smakują na ciepło i na zimno.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 0.5 kilograma
    - woda letnia: 1 szklanka
    - drożdże: 5 dekagramów
    - sól: 0.25 łyżeczki
    DODATKOWO::
    - mięso mielone: 30 dekagramów
    - pomidory: 2 sztuki
    - pieczarki: 10 dekagramów
    - ser żółty: 20 dekagramów

Piknikowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dodatkowo potrzeba do tych zapiekanek przypraw tak wedle własnego uznania ja używałam soli, pieprzu, bazylii i przyprawy do pizzy. Do polania już po upieczeniu potrzebny będzie keczup.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Mięso mielone podsmażyć dodać pieczarki pokrojone w plasterki i pomidory obrane i pokrojone w kostkę całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Piknikowe zapiekanki 4. Ciasto podzielić na 7-8 porcji z których uformować małe placuszki, każdy placek posmarować porcją mięsa, posypać startym serem,bazylią i przyprawą do pizzy.
    Piec do 20min w 200st, przed podaniem polać keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy