Pikantny kurczak w winie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dla smakoszy kurczaka.

  • 60 min

Składniki:

  • - 8 pałek kurczaka lub 4 udka
    - 2 plastry wędzonego boczku
    - szklanka czerwonego wytrawnego wina
    - oliwa lub olej z masłem(pół na pół)
    Przyprawy:
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki białego pieprzu
    -1/2 łyżeczki ostrej papryki
    - szczypta gałki muszkatołowej

Pikantny kurczak w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obsuszone kawałki kurczaka dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami i owijamy w folię pozostawiając w lodówce na 60 min.
  • 2. Na oczyszczony z boczku tłuszcz smażymy porcję kurczaka rumieniąc ze wszystkich stron.
  • 3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż powstaną skwarki.
  • 4. Do rondla wrzucamy upieczonego kurczaka, skwarki z boczku i zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem. Pod szczelnym dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a powstały sos gęsty i aromatyczny.
  • 5. Mięso wykładamy na talerz polewając sosem i podając z ugotowanym ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy