Pikantne muffinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cenię takie potrawy, które można szybko przyrządzić, nie robiąc przy tym bałaganu w kuchni.

Składniki:

  • 2 jajka
    2,5 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka soli
    łyżka pieprzu
    łyżeczka mielonego kminku
    łyżeczka majeranku
    1,5 szkl. mleka
    2 cebule
    olej
    mała kiełbasa
    7 plastrów szynki

Pikantne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiełbasę
    i szynkę kroimy w małe kawałki, dodajemy do cebuli i rumienimy.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. W drugiej misce mieszamy mleko z 1/3 szklanki oleju i jajkami. Składniki mokre wlewamy do suchych i chwilę mieszamy. Następnie dodajemy mięso z cebulą. Ponownie mieszamy.
  • 3. Silikonowe foremki do muffinek przelewamy zimną wodą i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy