Pierogi z borówkami oprócz tego że są smaczne,to podane z jogurtem o smaku jagodowym są mega zdrowe.
60 min
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
1 jajko
ok.150 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie:
ok.40 dag borówek leśnych
Do polania:
cukier do smaku
1 duży jogurt o smaku jagodowym
20 dag borówek leśnych
Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski ,dodać jajko,sól,olej,cienkim strumieniem wlewać ciepłą wodę zarobić ciasto,dokładnie wyrabiać aby ciasto było elastyczne.Przykryć ciasto wilgotną ściereczką aby nie wysychało.Jagody dokładnie umyć i osuszyć.Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy .wykrawać szklanką krążki.Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę owoców,dokładnie zlepiać pierogi.Pierogi układać na posypanej mąką stolnicy.Zagotować wodę w garnku,lekko osolić.Wrzucać pierogi partiami na wrzątek,zamieszać delikatnie drewnianą łyżką,przykryć.Gdy wypłyną do góry odkryć i gotować jeszcze na malutkim ogniu przez 2-3 min.Wybierać łyżką cedzakową na sito,przelać ciepłą wodą.Gorące posypać cukrem do smaku.Podawać polane jogurtem i posypać owocami.
Porady
Pierogi możemy zrobić również z innymi owocami i polać jogurtem owocowym dopasowanym do smaku nadzienia.
Komentarze