Piegowate słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie cały czas ubijajać dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem, dodajemy do masy, miksujemy, pod koniecc dodajemy olej. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25 cm) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w tem 180*
2.Miekkie masło i margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając, pod koniec wsypujemy słonecznik (troszkę należy zostawić do dekoracji).
3.Zimny biszkopt przekrajamy na pół, tak by uzyskać dwa placki. Pierwszy placek smarujemy powidłami, na to wykładamy 2/3 masy, następnie w drugim placku wycinamy obręcze. Układamy je na cieście zaczynając od największej, gdy już sie znajdzie na właściwym miejscu jej wewnętrzną stronę smarujemy powidłami i nanosimy kolejną obręcz.
4.Kiedy uzyskamy całość wykładamy pozostałą cześć kremu i posypujemy słonecznikiem.
Komentarze