Piegowate słoneczko

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy.

  • 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1/2 szklani maku
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczeia
    3 łyżki oliwy

    Masa:
    puszka masy kajmakowej
    1 kostka masła
    1/2 kostki margaryny
    100 g ziaren uprażonego słonecznika

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe

Piegowate słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie cały czas ubijajać dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem, dodajemy do masy, miksujemy, pod koniecc dodajemy olej. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25 cm) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w tem 180*
  • 2. Miekkie masło i margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając, pod koniec wsypujemy słonecznik (troszkę należy zostawić do dekoracji).
  • Układanie obręczy 3. Zimny biszkopt przekrajamy na pół, tak by uzyskać dwa placki. Pierwszy placek smarujemy powidłami, na to wykładamy 2/3 masy, następnie w drugim placku wycinamy obręcze. Układamy je na cieście zaczynając od największej, gdy już sie znajdzie na właściwym miejscu jej wewnętrzną stronę smarujemy powidłami i nanosimy kolejną obręcz.
  • Smacznego 4. Kiedy uzyskamy całość wykładamy pozostałą cześć kremu i posypujemy słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy