Pieczone jabłka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Najbardziej lubię sama wymyślać potrawy. Często ze starszą siostrą Olą eksperymentujemy,przyrządzając różne desery.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 6 zielonych lub żółtych jabłek (np. golden delicious)
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● po 10 dag rodzynek i suszonej żurawiny
    ● 3 gałązki melisy
    ● 4 białka
    ● 4 łyżki płynnego miodu
    ● po szczypcie cynamonu, cukru waniliowego, kardamonu i mielonych gożdzików
    ● 2 łyżki oliwy

Pieczone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy
    i ścinamy ok. 1-cm
    wierzchy. Wykrawamy
    gniazda nasienne.
    Środki skrapiamy sokiem
    z cytryny.
  • 2. Rodzynki zalewamy
    wrzącą wodą
    i odstawiamy na
    chwilę. Osączamy.
  • 3. Melisę myjemy,
    osuszamy i siekamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy
    z miodem, rodzynkami, żurawiną
    i melisą. Doprawiamy.
  • 4. Farszem napełniamy jabłka.
    Przykrywamy wierzchami.
    Skórki jabłek smarujemy oliwą.
    Pieczemy ok. 20 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 170 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy