Najbardziej lubię sama wymyślać potrawy. Często ze starszą siostrą Olą eksperymentujemy,przyrządzając różne desery.
45 min
Składniki:
● 6 zielonych lub żółtych jabłek (np. golden delicious)
● sok z 1/2 cytryny
● po 10 dag rodzynek i suszonej żurawiny
● 3 gałązki melisy
● 4 białka
● 4 łyżki płynnego miodu
● po szczypcie cynamonu, cukru waniliowego, kardamonu i mielonych gożdzików
● 2 łyżki oliwy
Pieczone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, osuszamy
i ścinamy ok. 1-cm
wierzchy. Wykrawamy
gniazda nasienne.
Środki skrapiamy sokiem
z cytryny.
2.Rodzynki zalewamy
wrzącą wodą
i odstawiamy na
chwilę. Osączamy.
3.Melisę myjemy,
osuszamy i siekamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy
z miodem, rodzynkami, żurawiną
i melisą. Doprawiamy.
4.Farszem napełniamy jabłka.
Przykrywamy wierzchami.
Skórki jabłek smarujemy oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 170 °C.
Komentarze