Pełnoziarniste pancakes z borówkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pancakes są bardzo lekkie i świetnie komponują się z twarożkiem, serkiem waniliowym, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Wbrew obawom nie robi się ich długo. Będą znakomite na śniadanie lub podwieczorek. Polecam :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (na 10-12 placuszków):
    200 ml chudego mleka
    1 jajko
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru / słodziku
    2 łyżki oleju ( ja użyłam kokosowego ale można użyć słonecznikowego lub rzepakowego)
    50 g mąki pszennej
    75 g mąki pełnoziarnistej

Pełnoziarniste pancakes z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką. Teflonową patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju (jeśli placki nie przywierają do patelni można smażyć je bez oleju). Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor (ok.1 minuty z każdej strony), na wolnym ogniu.

Porady

Pancakes można podać polane miodem, Golden Syropem lub sokiem owocowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy