Pełnoziarniste orkiszowe pancakes z owocami

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Syte, pełne błonnika, lekko słodkie placuszki z kwaskowatymi owocami. Idealne z jogurtem, owocami, miodem lub syropem klonowym.

  • 60 min

Składniki:

  • na ok 25 placuszków

    suche:
    2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
    0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    mokre:
    500 ml jogurtu naturalnego
    50 ml mleka
    4 jajka
    4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp.

    + 3/4 szklanki owoców świeżych lub mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki Naleśniki

Pełnoziarniste orkiszowe pancakes z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 2. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.
  • 3. Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując.
  • 4. Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką.
  • 5. Smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej tylko lekko wysmarowanej olejem (jeśli ma nieprzywierającą powłokę) z obu stron na rumiany kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Jogurt naturalny Mąka orkiszowa Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować