Pęczotto z pieczonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięska.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczak: 100 gramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 2 sztuki
    - ząbek czosnku: 6 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 10 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    - bulion: 600 mililitrów
    - sól morska: 3 szczypty
    - świeżo mielony pieprz: 3 szczypty

Pęczotto z pieczonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy warzywa: obieramy marchewkę, pietruszkę, czosnek i czerwoną cebulę. Marchewki i pietruszki przekrawamy na pół wzdłuż, a następnie na 3-4 centymetrowe kawałki. Mieszamy je z 1 łyżeczką oliwy, solą morską, świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia razem z czerwoną cebulą (w całości) i rozgniecionymi nożem czterema ząbkami czosnku. Zapiekamy warzywa w 160 stopniach przez około pół godziny.
  • 2. Pęczak robimy tak, jak klasyczne risotto: na maśle szklimy cebulę i trzy posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy pęczak i smażymy przez dwie minutki. Jeśli mamy pod ręką to wlewamy chlust białego wina i czekamy aż odparuje. Jeśli nie, po prostu zalewamy pierwszą chochlą bulionu. Często mieszamy i dolewamy kolejną chochlę, gdy kasza wchłonie płyn, aż do miękkości.
  • 3. Na koniec do pęczaku dodajemy upieczone marchewki, pietruszki, czerwoną cebulę (zdejmujemy zewnętrzną warstwę i dodajemy pokrojony mięciutki środek). Posypujemy pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy