Pasztet z owoców i kurczaka

0 (0 ocen)

Pasztet z owoców i kurczaka

Składniki:

  • 40dag piersi kurczaka
    2 jabłka
    2 gruszki
    2 brzoskwinie
    6 śliwek
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    3 goździki
    1 kawałek cynamonu
    1/2 łyżeczki estragonu
    1/2 cytryny
    sól, pieprz
    600ml wody
    3-4 łyżki cukru
    6 łyżeczek żelatyny

Pasztet z owoców i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować parę minut. Nie rozgotować!
    Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać masło z olejem i wlać trochę syropu z owoców. Wsypać estragon i dusić mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę.
    Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać 2-3 łyżki sosu z duszenia piersi.
    Podłużną foremkę wyłożyć folią .Na dnie ułożyć kawałki owoców, następnie kawałki kurczaka i znowu owoce, do wyczerpania zapasów.
    Całość zalać galaretą i wstawić do lodówki.
    Kiedy stężeje podawać z sosem żurawinowym lub chrzanowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy