Pasztet teściowej bożenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę i cebulę
obieramy i kroimy. Mięsa
myjemy i osuszamy. Łopatkę,
wołowinę i podgardle
kroimy w kostkę. Razem
z kurczakiem i warzywami
wkładamy do garnka. Dodajemy
grzyby, liść laurowy,
ziele angielskie, pieprz, jałowiec
i szczyptę przyprawy uniwersalnej. Wlewamy
tyle wody, aby zakryła
mięso i na małym ogniu gotujemy
ok. godziny.
2.Wątróbki myjemy i oczyszczamy
z błon. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 5 minut.
Mięsa wyjmujemy.
3.W wywarze namaczamy
bułki. Odciskamy. Z kurczaka
usuwamy kości. Razem z pozostałym
mięsem i bułkami
2-krotnie przepuszczamy
przez maszynkę z sitkiem
o małych oczkach.
4.Do masy mięsnej wbijamy
jajka. Doprawiamy gałką
muszkatołową, imbirem, solą
i pieprzem. Mieszamy.
5.Dwie formy (10x32 cm)
smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą. Wypełniamy
masą do 2/3 wysokości.
Pieczemy ok. godziny
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 175 °C.
Komentarze