Pasztet teściowej Bożenny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet od lat podaje się w rodzinie mojej teściowej.

Składniki:

  • ● 50 dag łopatki
    ● 50 dag wołowiny
    ● 2 ćwiartki kurczaka
    ● po 30 dag podgardla i wątróbki drobiowej
    ● 2 cebule
    ● pęczek włoszczyzny
    ● 3 jajka
    ● 3 bułki kajzerki
    ● 10 dag suszonych grzybów
    ● po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
    ● przyprawa uniwersalna
    ● imbir
    ● gałka muszkatołowa
    ● liść laurowy
    ● bułka tarta
    ● sól, pieprz

Pasztet teściowej bożenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i cebulę
    obieramy i kroimy. Mięsa
    myjemy i osuszamy. Łopatkę,
    wołowinę i podgardle
    kroimy w kostkę. Razem
    z kurczakiem i warzywami
    wkładamy do garnka. Dodajemy
    grzyby, liść laurowy,
    ziele angielskie, pieprz, jałowiec
    i szczyptę przyprawy uniwersalnej. Wlewamy
    tyle wody, aby zakryła
    mięso i na małym ogniu gotujemy
    ok. godziny.
  • 2. Wątróbki myjemy i oczyszczamy
    z błon. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 5 minut.
    Mięsa wyjmujemy.
  • 3. W wywarze namaczamy
    bułki. Odciskamy. Z kurczaka
    usuwamy kości. Razem z pozostałym
    mięsem i bułkami
    2-krotnie przepuszczamy
    przez maszynkę z sitkiem
    o małych oczkach.
  • 4. Do masy mięsnej wbijamy
    jajka. Doprawiamy gałką
    muszkatołową, imbirem, solą
    i pieprzem. Mieszamy.
  • 5. Dwie formy (10x32 cm)
    smarujemy tłuszczem i posypujemy
    bułką tartą. Wypełniamy
    masą do 2/3 wysokości.
    Pieczemy ok. godziny
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 175 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy