Pasztet sojowy

0 (0 ocen)

  • Średni

W roli głównej soja - niedocenione źródło młodości. Przepis nadesłała Ewa Poreda

  • Średni

Składniki:

  • - soja: 1 kilogram
    - pieczarki: 2 kilogramy
    - jajka: 3 sztuki
    - cebula: 1 kilogram
    - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna (ilość dowolna): 1 szczypta
    - suszone grzyby: 5 łyżek
    - orzechy włoskie (lub kilka garści): 20 łyżek
    - masło (do natłuszczenia blachy): 1 łyżeczka
    - olej (lub dowolna ilość do smażenia): 5 łyżek

Pasztet sojowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Gotujemy 2-3 godziny do miękkości, pod koniec solimy.
  • 2. Pieczarki obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Cebulę kroimy i smażymy.
  • 3. Namoczone i osączone suszone grzyby oraz pozostałe składniki mielimy w maszynce. Wbijamy jajka dość mocno doprawiamy.
  • 4. Masę przekładamy do natłuszczonej blachy. Pieczemy 45-60 minut w temp. 150 stopni Celsjusza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy