Pasztet z sojowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soje moczymy w przegotowanej wodzie ok 3 godzin, a następnie gotujemy do miękkości i mielimy w maszynce 2 razy. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie i też mielimy.Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy olej i podsmażamy na patelni. Marchewki i seler obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i pieczarek i dusimy, podlewając stopniowo bulionem warzywnym lub wodą, aż warzywa będą miękkie.
Następnie łączymy ze zmieloną soją, dajemy jajka dla "scalenia" pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz. Przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku ok.1,5 godz. w temperaturze ok. 160-180 stopni C.
2.Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Smacznego.
Komentarze