Pasztet z sojowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Znalazłam śliczną, silikonową foremkę w kształcie baranka i postanowiłam upiec bardzo smaczny i zdrowy pasztet sojowy.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA PASZTET:
    - soja: 0.5 kilograma
    - marchew: 3 sztuki
    - seler: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - bulion warzywny: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka czerstwa: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z sojowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soje moczymy w przegotowanej wodzie ok 3 godzin, a następnie gotujemy do miękkości i mielimy w maszynce 2 razy. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie i też mielimy.Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy olej i podsmażamy na patelni. Marchewki i seler obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i pieczarek i dusimy, podlewając stopniowo bulionem warzywnym lub wodą, aż warzywa będą miękkie.
    Następnie łączymy ze zmieloną soją, dajemy jajka dla "scalenia" pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz. Przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku ok.1,5 godz. w temperaturze ok. 160-180 stopni C.
  • 2. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować