Pasta twarogowa a'la tzatziki

0 (0 ocen)

Twaróg z dodatkiem świeżego ogórka, z czosnkiem i koperkiem.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
    1 ogórek szklarniowy (300 g)
    1 cebula szalotka lub mała cebula (40 g)
    2 ząbki czosnku
    1 pełna łyżka posiekanego koperku
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz

Pasta twarogowa a'la tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obranego ogórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy (ze sporej wielkości ogórka zostanie garść masy ogórkowej).
  • 2. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, dodajemy masę ogórkową, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą.
  • 3. Przed podaniem oprószamy pastę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Porady

W sezonie można wykorzystać ogórki gruntowe, wówczas wystarczy 200 g (są mniej wodniste niż szklarniowe).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy