papryka nadziewana

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Cała nasza rodzina zajada się tymi paprykami z ogromnym apetytem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Czerwona papryka 10 szt.,1kg mięsa mielonego(mieszanego), 2 cebule,3 woreczki ryżu białego,papryka słodka w proszku,pieprz,sól, szczypta chili,2 jajka,2 łyżki mąki pszennej. Składniki na sos :wywar z pieczenia papryk-bulion, przecier pomidorowy(mała puszeczka),1 łyżka mąki ziemniaczanej,sól,pieprz,maggi do smaku.

Papryka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hj0rqu 1. Papryki wydrążyć,mięso mielone i poszatkowane cebule podsmażyć na złoto na odrobinie oleju ,wystudzić i zemleć w maszynce lub malakserze, dodać paprykę w proszku,chili,jajka,pieprz,sól,3 woreczki ugotowanego ryżu i mąkę pszenną-wymieszać wszystko ręcznie,następnie napełniać wydrążone papryki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu i podlać bulionem (ok.0.75l.)(2 kostki rosołowe- wołowe rozp.w gotowanej wodzie) .Dusić ok 2 godz. w piekarniku w temp.ok.150st. co jakiś czas podlewając bulionem z papryki.Sos pomidorowy: wywar z duszenia papryk(bulion) zagotować z przyprawami i przecierem pomidorowym,dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze 100ml zimnej wody i wlać do wywaru .Zagotować chwilę .

Porady

Farsz mięsny możemy mieszać pół na pół ryz z kaszą wiejską.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy