Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Deser ten nauczyła mnie robić babcia, która była we Włoszech.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki ( 30 % )
    250 ml mleka
    100 g cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    cukier waniliowy

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
    Zagotować mleko z cukrem pudrem, dodać żelatynę.
    Następnie podgrzać śmietankę z cukrem waniliowym.
    Powoli wlewać śmietankę do mleka, całość mieszając.
  • 2. Gotowy roztwór, który nam wyszedł wlewamy do pojemniczków
    ( ja nalałam do literatek ).
    Po wlaniu wkładamy go do lodówki, żeby się nam stężał.
  • 3. Po stężeniu naszego deseru wkładamy go do gorącej wody, by szybciej odszedł od literatki.
    Następnie przekładamy go na talerzyk i ozdabiamy według własnych upodobań.

Porady

Warto pamiętać, żeby lepiej smakowało śmietanka musi być wysokiej jakości.

Komentarze

Podobne przepisy