Panna cotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonały deser rodem z północnych Włoch.

Składniki:

  • ● 10 białek
    ● 1 i 2/3 szkl. cukru
    ● 500 ml śmietanki 36-proc.
    ● 250 ml śmietany 18-proc.
    ● 50 ml białego rumu

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę cukru karmelizujemy.
    Połowę gorącego
    karmelu wylewamy na blachę
    (35x25 cm) i odstawiamy
    do stężenia.
  • 2. Białka ubijamy z resztą
    cukru na sztywno. Następnie
    dodajemy obydwie śmietany
    i mieszamy ok. 5 minut na gładką masę. Wlewamy
    rum i ponownie mieszamy.
    Wykładamy na karmel.
  • 3. Do dużej blachy wlewamy
    do połowy wysokości
    wodę. Wkładamy blachę
    z masą śmietanową. Pieczemy
    60 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    ok. 160 °C. Odstawiamy
    do stężenia na co najmniej
    5 godzin.
  • 4. Deser kroimy w kawałki
    i układamy spodem do góry
    na talerzu. Z reszty karmelu
    robimy pajęczynkę i dekorujemy
    deser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy