Paluchy z serem na tang zhong

0 (0 ocen)

Przepyszne paluchy posypane serem. Ciasto jest mięciutkie i puszyste dzięki zaczynowi tang zhong. Córka domaga się już powtórki ;)

Składniki:


  • Zaczyn:
    75 g wody
    15 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    65 g mleka
    12 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    45 g oleju
    1 jajko
    300 g mąki pszennej typ 650
    0,5 łyżeczki soli
    +75 g sera żółtego
    + jajko do posmarowania

Paluchy z serem na tang zhong - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn tang zhong: do rondelka wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać rózgą. Postawić na ogniu. Co chwilę mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia.
    Dolać zimne mleko, wymieszać. Dodać cukier i drożdże i mieszać aż się rozpuszczą.

    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać jajko, olej i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę.
    Podzielić na 6-7 kawałków.

    Z każdego nich utoczyć wałeczek, ułożyć na macie (lub na blaszce do bagietek). Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
    Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym serem.


    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
    Dobrze smakują i na ciepło i na zimno :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy