Pączusie śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Niby zwykłe pączki, a jednak

  • 35 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki, 30 dkg śliwek, 4 dkg drożdży, 3 łyżki cukru, sól, 2 jajka, 5 dkg stopionego masła, szklanka mleka, cukier puder, gotowy lukier

Pączusie śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj i osącz, przekrój na pól, wyjmij pestki. W mące zrób dołek, wsyp drożdże, dodaj łyżkę cukru, wlej mleko. Rozmieszaj, pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę cukru, sól, jajka i masło. Wyrób ciasto, odstaw pod przykryciem, niech wyrośnie. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Podziel na kwadraty, zawijaj w nie połówki śliwek. Smaż w głębokim oleju. Osącz na pergaminie. Polej przygotowanym według przepisu lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy