Pączki taty.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis wymyślili moi rodzice. Z uwagi na to, że jesteśmy ogromnymi łasuchami, pączuchów wychodzi bardzo dużo. Polecam część z nich zamrozić. Kiedy złapie Was ochota, wystarczy sięgnąć do zamrażalnika

  • 45 min

Składniki:

  • 2 kg mąki
    30 dag cukru
    8 żółtek i 2 jajka
    20 dag drożdży
    szczypta soli
    1 1/4 litra mleka
    2 cukry waniliowe
    6 łyżek oleju
    10 dag masła roślinnego
    2 kieliszki wódki
    dżem
    cukier puder

Pączki taty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn.
    Szklankę ciepłego mleka rozrabiamy z 20 dag drożdży i dwiema łyżkami cukru. Następnie dodajemy mąki. Powinno jej być tyle, żeby rozczyn konsystencją przypominał gęstą śmietanę. 3. Całość odstawiamy na ok. 15 min(tak aby zwiększyć objętość).
  • Tutaj już gotowe ciasto 2. ). Robimy ciasto:
    Do pozostałej mąki dodajemy 8 żółtek i 2 jaja, szczyptę soli, 2 cukry waniliowe, 1 litr mleka, 6 łyżek oleju, rozpuszczone masło roślinne, 2 kieliszki wódki i rozczyn. Całość ugniatamy dosyć długo. Gotowe ciasto odstawiamy ponownie na ok. 20 min aby urosło.
  • Smązone pączki 3. Robimy pączki:
    Urywamy kawałki ciasta i robimy z nich kule. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pączki i smażymy je. Ostygnięte pączki ja osobiście faszeruje maszynką. Na koniec obtaczamy je w cukrze pudrze. SMACZNEGO!

Komentarze

Podobne przepisy