Owocowe kokoski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lekki, orzeźwiający deser

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 600 g owoców- u mnie maliny(mrożonych lub Świerzych),
    - Cukier do smaku-około 4 łyżki,
    - 1 szklanka wody,
    - 6 łyżeczek żelatyny,
    - Kokos do obtaczania galaretek

Owocowe kokoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka pozostawiona do zastygnięcia 1. Owoce przekładamy do rondla i gotujemy chwilkę. Dodajemy cukier. Gdy będą już miękkie miksujemy je. W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do owoców. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią. Odstawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.
  • obtaczanie w kokosie 2. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę i obtaczamy w kokosie.

Porady

Zamiast żelatyny można użyć galaretki (ilość wg przepisy na opakowaniu- na litr musu owocowego 2 galaretki). Można połączyć różne owoce ze sobą – porzeczki, jeżyny, truskawki, maliny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy