Orzechowe kwiatki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracochłonne, ale efekt jest zachwycający.

Składniki:

  • 30 dag gotowego ciasta francuskiego
    20 dag mielonych orzechów włoskich
    15 dag herbatników
    6 dag cukru
    2 jajka
    5 dag masła
    połówki orzechów włoskich do dekoracji

Orzechowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwijamy i wykrawamy krążki o śr. 11 cm. Na obwodzie w 8 miejscach robimy nożem 2-cm nacięcia, zachowując jednakowe odstępy.
    Każde z pól składamy do wewnątrz na pół, tworząc płatki. Pieczemy 15 minut w 200 °C.
  • 2. Hebatniki kruszymy, mieszamy z resztą składników. Na środek kwiatów nakładamy po łyżeczce nadzienia. Dekorujemy orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy