Orkiszowy chleb na zaczynie tang zhong

0 (0 ocen)

dzięki specjalnemu zaczynowi chleb jest niezwykle miękki i puszysty, dłużej pozostaje świeży niż na samych drożdżach

Składniki:


  • Tang zhong – zaczyn:
    60 g mąki pszennej typ 650
    300 g wody
    Ciasto właściwe:
    20 g drożdży
    15 g cukru
    110 g mleka
    50 g oliwy
    25 g czarnuszki
    540 g mąki orkiszowej typ 630
    10 g soli

Orkiszowy chleb na zaczynie tang zhong - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Mąkę rozmieszać z wodą, postawić na gazie i gotować aż zgęstnieje (jak budyń). Odstawić do wystudzenia.

    Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Dodać oliwę. Do misy wsypać czarnuszkę, mąkę i sól, zamieszać. Dodać zaczyn tang zhong i rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, uformować bochenek i przełożyć do dużej keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy