dzięki specjalnemu zaczynowi chleb jest niezwykle miękki i puszysty, dłużej pozostaje świeży niż na samych drożdżach
Składniki:
Tang zhong – zaczyn:
60 g mąki pszennej typ 650
300 g wody
Ciasto właściwe:
20 g drożdży
15 g cukru
110 g mleka
50 g oliwy
25 g czarnuszki
540 g mąki orkiszowej typ 630
10 g soli
Orkiszowy chleb na zaczynie tang zhong - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn:
Mąkę rozmieszać z wodą, postawić na gazie i gotować aż zgęstnieje (jak budyń). Odstawić do wystudzenia.
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Dodać oliwę. Do misy wsypać czarnuszkę, mąkę i sól, zamieszać. Dodać zaczyn tang zhong i rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, uformować bochenek i przełożyć do dużej keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze