Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna propozycja nie tylko na Tłusty Czwartek.

  • 30 min

Składniki:

  • na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków):
    200g mąki tortowej
    125g twarogu półtustego (1/2 kostki)
    50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną)
    30g cukru
    1 jajko
    drobno otarta skórka z 1 cytryny
    1/2 łyżeczki octu
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ok 1/2l oleju - do smażenia
    cukier puder - do oprószenia

Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć).
  • 2. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki.
  • 3. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
  • 4. Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki kieliszkiem.
  • 5. Olej dobrze rozgrzewamy (ja smażyłam w niewielkim garnku i użyłam ok 1/2l oleju).
  • 6. Następnie smażymy oponki i małe pączuszki z dwóch stron na brązowy kolor.
  • 7. Po wyjęciu z garnka odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • 8. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oponki najlepiej smakują świeże, w dniu przygotowania więc nie warto robić na zapas :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy