Cytrynowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Do składników wyciskamy sok z połówki cytryny (uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Zalewamy ciastem połowę lub mniej formy na donuty (muffiny trochę urosną). Piec ok. 15-20 minut do zarumienienia się i suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu oponek, dekorujemy.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z odrobiną soku cytrynowego.
Do ozdoby możemy użyć także gotowego kremu lemon curd, co daje jeszcze piękniejszy żółty kolor. Posypujemy kolorową posypką.
Komentarze