Cytrynowe oponki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Cytrynowe oponki

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 300 g mąki (pszennej),
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 100 g cukru,
    - szczypta soli,
    - sok z połówki cytryny,
    - 1 opakowaniu cukru wanilinowego,
    - 2 jajka,
    - 250 ml kefiru lub maślanki,
    - 125 g masła,
    - 12 łyżeczek lemon curd.
    Dodatkowo:
    - lukier (cukier puder i sok z cytryny)/lemon curd do zdobień,
    - kolorowa posypka cukrowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Oponki

Cytrynowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Do składników wyciskamy sok z połówki cytryny (uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Zalewamy ciastem połowę lub mniej formy na donuty (muffiny trochę urosną). Piec ok. 15-20 minut do zarumienienia się i suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu oponek, dekorujemy.

    Lukier:
    Cukier puder mieszamy z odrobiną soku cytrynowego.

    Do ozdoby możemy użyć także gotowego kremu lemon curd, co daje jeszcze piękniejszy żółty kolor. Posypujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować