Omlet z brokułami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealne danie bezmięsne dla osób dbających o linię.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    2 łyżki mleka
    1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/2 brokuła
    kilka czarnych oliwek
    2 łyżki startego sera koziego twardego
    1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub świeżych
    sól do smaku
    olej do smażenia

    Ponadto:
    oliwki
    szczypiorek
    i jarmuż do dekoracji

Omlet z brokułami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł ugotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na małe różyczki.
  • 2. Oliwki pokroić na pół.
  • 3. Jajka roztrzepać miotełką z mlekiem, dodać przyprawy i mąkę. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię z olejem, poukładać brokuły i oliwki. Smażyć na średnim ogniu. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, posypać serem i przykryć. Dusić, aż ser się rozpuści. Zsunąć omleta na talerz i udekorować.

Porady

Danie wystarczy dla dwóch osób, chyba, że ktoś jest baaardzo głodny, to wtedy dla jednej osoby.

Komentarze

Podobne przepisy