Omlet wiejski

0 (0 ocen)

  • 40 min

potrawa jest przysmakiem mojej rodziny.

  • 40 min

Składniki:

  • 8 jaj, 8 łyżek wody, 8 łyżek mleka, Farsz: 400g kiełbasy podlaskiej, 400g ziemniaków, 1 duża cebula, olej, sól, pieprz, papryka słodka.

Omlet wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiełbasę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, po usmażeniu łączymy z ziemniakami, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. 2.Wbijamy jajka do miski, wlewamy wodę, mleko, dodajemy sól, pieprz i energicznie mieszamy aby napowietrzyć jajka. 3.Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy porcję masy jajecznej, smażymy bez odwracania. Usmażony omlet zsuwamy na talerz, nakładamy farsz na jedną połowę, drugą zakrywamy.

Porady

Omlet można podawać z ogórkiem kiszonym, ketchupem. Farsz może być wzbogacony np. boczek, pieczarki, itp. wg.uznania

Komentarze

Podobne przepisy