omlet po hiszpańsku

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis dostałam od rodzimej hiszpanki. To tradycyjne hiszpańskie danie.

  • 10 min

Składniki:

  • ziemniaki
    pieczarki
    szynka
    papryka
    ser ( może być parmezan)
    pomidory
    cebula
    jajka

Omlet po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry średnicy 0,5cm. Peczarki, pomidory, paprykę i szynkę również pokroić w cienkie plastry. Cebule posiekać w piórka. całość przyprawić słodką papryką, pieprzem, oraz szczyptą soli. Patelnie oblać małą ilością oleju. Następnie wszystko ułożyć na patelni, tak aby warstwa składników nie była zbyt gruba i nie nakładała się na siebie. Skłądniki piec przez około 5 min. Jajka ubić tak aby żółtko i białko było z sobą wymieszane a nie zmiksowane i przyprawić solą i pieprzem. Na końcu całość polać masą jajeczną i przkryć pokrywką, aby wewnątrz była równomierna temperatura. Na dużym talerzu wyłożyć omlet składnikami do góry. Całość posypać serem.

Porady

Hiszpański omlet powinien mieć średnice około 30 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy