Omlet po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry średnicy 0,5cm. Peczarki, pomidory, paprykę i szynkę również pokroić w cienkie plastry. Cebule posiekać w piórka. całość przyprawić słodką papryką, pieprzem, oraz szczyptą soli. Patelnie oblać małą ilością oleju. Następnie wszystko ułożyć na patelni, tak aby warstwa składników nie była zbyt gruba i nie nakładała się na siebie. Skłądniki piec przez około 5 min. Jajka ubić tak aby żółtko i białko było z sobą wymieszane a nie zmiksowane i przyprawić solą i pieprzem. Na końcu całość polać masą jajeczną i przkryć pokrywką, aby wewnątrz była równomierna temperatura. Na dużym talerzu wyłożyć omlet składnikami do góry. Całość posypać serem.
Porady
Hiszpański omlet powinien mieć średnice około 30 cm.
Komentarze