Omlet murzynek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mali smakosze lubią kolorowe dania. Ten omlet to przysmak mojej 2-letniej córeczki Kasi.

Składniki:

  • ● 2 łyżki mąki tortowej
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki słodkiego kakao
    ● 1 łyżka masła
    ● serek homogenizowany o smaku waniliowym
    ● słodkie kakao lub starta czekolada do dekoracji
    ● owoce do dekoracji

Omlet murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet murzynek 1. Jajka sparzamy. Roz bijamy
    i od dzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę,
    pod koniec dodając po jednym
    żółtku (dzięki temu omlet
    będzie bardziej puszysty). Wsypujemy mąkę, kakao i jajka.
    Ostrożnie, ale dokładnie, mieszamy
    do momentu, aż uzyskamy
    jednolitą masę.
  • 2. Smażymy omlet: na lekko
    rozgrzaną małą patelnię wkładamy
    masło. Gdy się roztopi,
    wlewamy przygotowane ciasto.
    Gdy brzegi się zetną, podważamy
    je delikatnie łopatką,
    by płynna masa mogła wpłynąć
    pod spód. Omlet smażymy
    tylko z jednej strony.
  • 3. Omlet przekładamy na talerz,
    a gdy przestygnie, smarujemy
    serkiem i dekorujemy
    ulubionymi owocami (np.
    brzoskwiniami, bananami, kiwi,
    winogronami). Posypujemy
    kakao lub startą czekoladą.

Porady

● Kakao w omlecie jest słodkie, nie musimy więc do ciasta dodawać cukru. Do dekoracji lepiej zetrzeć gorzką czekoladę. ● Kakaowy omlet dobrze smakuje z dżemem i bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy