Ogórkowa przesmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Por oczyścić i pokroić w paseczki.
Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli, 2 kulki ziela angielskiego, listek laurowy i 3-4 kulki pieprzu. Gotować 10 minut. Wrzucić seler, pietruszkę i por. Gotować do miękkości warzyw.
W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ogórki, przesmażyć kilka minut. Dodać chochelkę wywaru z jarzyn, zamieszać, wlać całość do garnka. Gotować aż ogórki zmiękną. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę. Zagotować.
Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać kiełkami do dekoracji. Podawać na obiad z kromką świeżego chleba z masłem czosnkowym lub jako pierwsze danie obiadowe
Komentarze