Ogórkowa przesmażana

0 (0 ocen)

Babcia mnie nauczyła tego sposobu

Składniki:

  • Kawałek pora
    Kawałek selera
    Mała pietruszka
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    300g ogórków kiszonych
    3 łyżki masła
    Sól
    pieprz ziarnisty
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Śmietana 30%

Ogórkowa przesmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Por oczyścić i pokroić w paseczki.

    Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

    Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli, 2 kulki ziela angielskiego, listek laurowy i 3-4 kulki pieprzu. Gotować 10 minut. Wrzucić seler, pietruszkę i por. Gotować do miękkości warzyw.

    W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ogórki, przesmażyć kilka minut. Dodać chochelkę wywaru z jarzyn, zamieszać, wlać całość do garnka. Gotować aż ogórki zmiękną. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę. Zagotować.

    Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać kiełkami do dekoracji. Podawać na obiad z kromką świeżego chleba z masłem czosnkowym lub jako pierwsze danie obiadowe

Komentarze

Podobne przepisy