Ogóreczki małosolne

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zawsze gdy zaczyna się sezon na ogórki nigdy nie kupuję małosolnych w sklepie, zawsze robię je sama. Ten przepis dostałam od mamy prosty i szybki a ogórki wychodzą wspaniałe.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ogórków zielonych gruntowych
    1 koper
    0,5 korzenia chrzanu
    6 ząbków czosnku
    2 liście z drzewa wiśni
    0,8 litra wody
    2 łyżki soli

Ogóreczki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik wyparzam gorącą wodą. Ogórki, koper oraz liście wiśni dokładnie myję. Chrzan i czosnek obieram kroję na talarki. Połowę wody zagotowuje i mieszam z resztą zimnej wody, dodaję sól i mieszam aż sól się rozpuści. Do słoika wkładam połowę kopru,chrzanu, czosnku i jeden liść wiśni. Układam ciasno ogórki i daję reszte kopru, chrzanu, czosnku i na koniec liść wiśni. Wszystko zalewam ciepłą wodą z solą. Już na drugi dzień są pyszne. Smacznego

Porady

Wodę robię pół na pół z ciepłą wodą gdyż ogórki szybciej stają się małosolne a wodę zawsze kosztuje musi być słona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy