Niebiańskie babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:makię przesiać przez sitko a następnie posiekać z pokrojonym na kawałki masłem.Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciasto zagnieść na gładka masę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
2.Foremki na babeczki (ok.25 sztuk, najlepiej blaszane) dokładnie wysmarować margaryną.Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4mm, wyciąć kółka (większe niż średnica foremek do babeczek) i wylepić nimi foremki dociskając dobrze do ścianek. Na dnie ciasto ponakuwać widelcem.
3.Foremki z ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok.15min w temperaturze 180 C.
4.Masa: do wysokiego naczynia wlać 350 ml schłodzone mleko. Wsypać zawartość torebek bitej śmietany i ubijać mikserem na najwyższych obrotach(ok. 4-5 minut). Owoce obrać ze skórek i pokroić w kawałeczki.
5.Ciasto jak się upiecze wyjąć z foremek i wystudzić. Następnie napełnić środki babeczek bitą śmietaną i ułożyć w dowolny sposób owoce.
Porady
Przed nałożeniem bitej śmietany wnętrza babeczek można posmarować odrobiną marmolady.
Komentarze