Niebiańskie, bo bardzo kruche ciasto łączy się z puszystym i delikatnym kremem mascarpone, pod którym schował się lekko kwaśny mus malinowy. A wszystko kończy beza, lekka i chrupiąca.
Niebiańskie babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ciasto. Forme na babeczki posmarować roztopionym masłem i wykładać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
2. BEZY
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier. Ubijać jeszcze przez 5 minut, następnie przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać małe beziki na papier do pieczenie. Piekarnik nagrzać do 140 stopni i piec bezy przez 90 minut.
Nad bezy najlepiej położyć inną blachę, wtedy bezy nie zrobią się brązowe.
3. MUS MALINOWY
Maliny przełożyć do rondliczka razem z wodą i gotować, aż maliny będą gorące. Następnie zdjąć z palnika i dodać galaretkę, mieszać aż się rozpuści. Ostudzić, aż bedzię lekko zastygnięta.
4. KREM MASCARPONE
Krem do tortu oraz mleko przełożyć do miski robota i ubijąć przez 3 minuty. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i ubijać aż powstanie jednolita masa.
5. PRZYGOTOWANIE
Na ostudzone babeczki wyłożyć łyżeczkę musu malinowego. Krem mascarpone przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać krem na mus malinowy. Całość udekorować ostudzoną bezą.
Smacznego!
Komentarze