Naleśniki zapiekane w skorupce serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze jaglaną ugotować jak podaje producent. Ciasto naleśnikowe:
750 ml mleka , 350 ml wody, 3 jajka, 4 szklanki mąki, 3 łyżki oliwy wszystko wymieszać na ciasto naleśnikowe razem z przyprawami. Usmażyć naleśniki (składniki na 16 dużych naleśników)
2.Pieczarki i por pokroić.
3.Pieczarki i por smażymy na kilku łyżkach oliwy około 10 minut.
4.Następnie dodajemy mieszankę chińską,serek topiony oraz szpinak i wszystko dusimy około 15 minut aż mieszanka będzie miękka, przyprawiamy pieprzem, solą i wyciskamy czosnek , wszystko mieszamy razem z kaszą.
5.Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki.
6.Posmarowane naleśniki zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
7.Połowę sera mieszamy ze śmietaną i smarujemy naleśniki.
8.Resztą sera posypujemy po wierzchu i przyprawiamy jeszcze pieprzem ziołowym i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach.
Porady
Do zapiekanki potrzebne jest 6 naleśników ja robię zawsze większą ilość ponieważ można je odgrzać w mikrofali i zjeść ze swoim ulubionym sosem lub bez .
Komentarze