Naleśniki z serkiem i malinami

0 (0 ocen)

Pyszne i w pięknych barwach naleśniki:) zapraszam:)

Składniki:

  • Farsz:

    250 g malin ( świeżych lub mrożonych)
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki galaretki truskawkowej
    130 g sera białego półtłustego
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy ( 16 g )

    Ciasto naleśnikowe:

    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia

Naleśniki z serkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maliny smażyć aż się rozpadną 1. Farsz: Maliny opłukać i osuszyć ( mrożonych nie rozmrażać), przełożyć na patelnię i dodać cukier. Wymieszać. Smażyć aż maliny się rozpadną i zmniejszą swoją objętość. Pamiętać o częstym mieszaniu aby owoce się nie przypaliły. Następnie zdjąć z ognia, dodać proszek galaretki i dobrze połączyć go z malinami. Ostudzić.
  • do utartego serka dodać maliny 2. Do miski przełożyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać żółtko oraz cukier waniliowy i utrzeć całość widelcem. Dodać zimną konfiturę z malin i dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na czas smażenia naleśników.
  • 3. Ciasto naleśnikowe: Do miski wlać wodę, dodać mleko i jajko. Delikatnie mikserem wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą i wymieszać na gładko. Smażyć cienkie naleśniki.
  • naleśniki obficie smarować serekiem 4. Wykonanie: Przestudzony naleśnik położyć na desce i obficie nałożyć malinowy serek, Rozsmarować równomiernie i zwinąć naleśnik w rulon. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy