Naleśniki z powidłami jabłkowymi

0 (0 ocen)

Naleśniki jak pierogi - z każdym farszem smakują wyśmienicie!

Składniki:

  • - 2 jajka
    - pół litra mleka
    - 1,5 szklanki mąki
    - cukier wanilinowy
    - 3 łyżki roztopionego masła

    Dodatkowo:
    - śmietanka kremówka
    - powidła jabłkowe
    - cukier

Naleśniki z powidłami jabłkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki 1. 1. Ubić jajka z mlekiem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać mąkę. W rondelku rozpuścić masło i odczekać aż wystygnie. Dodać do masy naleśnikowej i wymieszać.
    2. Smażyć placki na złocisty kolor.
    3. Rozsmarować jabłkowe powidła na gotowym placku, zawinąć. Polać słodką śmietanką i posypać cukrem.

    Smacznego!

Porady

Dodanie masła do masy naleśnikowej, nadaje plackom chrupkość i piękny złocisty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy