Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem (maks 39 stopni C), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy miodu i pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na 40 minut.
Wszystkie składniki z kruszonki wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami.
Składamy na trzy części. Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy.
Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.
Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując kruszonką i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 170 stopniach piekarnik góra dół przez 20 minut z czego ostatnie dwie minuty na termoobiegu, by góra bardziej zbrązowiała.
Komentarze