nalesniki z dżemem

0 (0 ocen)

Bardzo tani i szybki obiad, podwieczorek lub kolacja Źródło: http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/06/nalesniki-przepis-podstawowy.html#.U4dySSipYWk

Składniki:


  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
    200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
    szczypta soli
    1 całe jajko
    1 łyżka oleju
    olej do smażenia

    dżem

Nalesniki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam z solą do miski, wlewam 250 ml mleka, wbijam jajko. Całość roztrzepuję rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewam pozostałe mleko oraz olej. Mieszam wszystko, aż składniki dokładnie się połączą.
    Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę oleju po usmażeniu jednego czy dwóch naleśników (w zależności od patelni na jakiej smażycie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy